10. ročník Športovca PSK opäť ovládol slovenský šampión - Tatran Prešov

09.01.2013 Prešov

Titul najúspešnejšieho športovca po štvrtýkrát získal hádzanár

Titul najúspešnejšieho športovca Prešovského samosprávneho kraja za rok 2012 ostal v hádzanárskej rodine. Štafetu však po Radčenkovi a Antlovi prevzal najväčší hádzanár Tatranu Prešov, Lotyš Dajnis Kristopans. Jubilejný 10. ročník slávnostného vyhlásenia najúspešnejších športovcov a športových kolektívov Prešovského samosprávneho kraja za rok 2012 sa konalo 8. januára v prešovskom Divadle Jonáša Záborského.

Odborná komisia za rok 2012 určila desať najúspešnejších športovcov PSK - jednotlivcov v kategórii dospelých bez určenia poradia, tri najúspešnejšie športové kolektívy v kategórii dospelých a v mládežníckej kategórii. Ocenení boli aj najúspešnejší študenti stredných škôl, školský športový kolektív, zdravotne postihnutý športovec, víťaz internetového hlasovania a udelená bola aj Cena predsedu PSK.

Najúspešnejším športovcom Prešovského samosprávneho kraja za rok 2012 sa stal Dajnis Kristopans, ľavoruká pravá spojka a kľúčová postava úradujúceho slovenského šampióna Tatran Prešov. V prvej desiatke bez určenia poradia ho podporil klubový kolega Alexander Radčenko. Medzi ocenených už tradične patrí prešovská taekwondistka Veronika Balážová, popradský horolezec Peter Hámor, stolnotenisový talent Eva Jurková z STMK Stropkov, či špičkový popradský tanečný pár Dušan Gruľa a Alexandra Ksiažeková. Silových trojbojárov z Bardejova v tomto roku zastupuje Marek Biroš. Z nových mien pribudli volejbalista Radoslav Száraz z VK Legend Watches Slávia Svidník, len 17-ročný Peter Fabián z Karate klubu Goju-kai Prešov a mladý kolkár Richard Varga z Veľkého Šariša.

Najlepším kolektívom dospelých sa podľa očakávaní zaslúžene stal slovenský šampión, hádzanársky klub Tatran Prešov. Druhé miesto medzi najlepšími kolektívmi dospelých obhájili volejbalisti z VK Chemes Humenné. Trojicu medzi dospelými uzatvárajú opäť volejbalisti – VK Legend Watches Slávia Svidník. Aj v kategórii najúspešnejších mládežníckych kolektívov za rok 2012 dominovali hádzanári. Mládežnícka zložka Tatran Prešov – dorastenci a žiaci si vybojovali prvé miesto. Druhé miesto patrí juniorom z VK Slávia Svidník. Tretiu priečku získal po prvýkrát mažoretkový šport – MK Flowers Prešov.

Už niekoľko rokov si krajská samospráva osobitne všíma aj úspechy študentov stredných škôl. Najúspešnejšími študentmi sa stali Erika Tartaľová zo Strednej odbornej školy na Košickej ulici v Prešove, ktorá sa venuje kickboxu a Jozef Čikovský, ktorý SOŠ technickú v Poprade reprezentuje v sánkovaní. Najúspešnejším školským športovým kolektívom za rok 2012 sa stali chlapci volejbalisti z Gymnázia arm. gen. L. Svobodu v Humennom.

Cenu pre zdravotne postihnutého športovca si prevzal Peter Kaščák z Kežmarku, ktorý v lukostreľbe reprezentoval Slovensko aj na olympijských hrách. Víťazkou internetového hlasovania sa stala Erika Tartaľová. Spomedzi 4 983 hlasov získala Prešovčanka z klubu Panther Prešov 1 132 hlasov. Zvláštne ocenenie - Cenu predsedu PSK, udelil Peter Chudík v tomto roku in memoriam olympijskému hádzanárovi Vincentovi Lafkovi, ktorý nečakane zomrel 15. decembra 2012.

Medzi najúspešnejších športovcov Prešovského kraja v 10-ročnej histórii vyhlasovania patria hádzanári Radoslav Antl (2011) a Alexander Radčenko z Tatranu Prešov (2009 a 2010), kulturista Andrej Hlinka zo Starej Ľubovne (2007), lyžiar Martin Bajčičák (2005 a 2006), nohejbalista Marek Tomčišák z Humenného (2004) a silová trojbojárka Eva Svjanteková z Bardejova (2002). Za rok 2008 toto ocenenie nebolo udelené a v roku 2003 anketa vôbec nebola vyhlásená.

***

Prešov 8. januára 2013

Veronika Fitzeková
hovorkyňa PSK
 
V tomto roku sa koná jubilejný 10. ročník vyhlasovania najúspešnejších športovcov Prešovského samosprávneho kraja.

Najúspešnejší športovci PSK v doterajšej histórii

2011 – Radoslav Antl, Tatran Prešov (hádzaná)
2010, 2009 – Alexander Radčenko, Tatran Prešov (hádzaná)
2008 – neurčený
2007 – Andrej Hlinka, Stará Ľubovňa (kulturistika)
2006, 2005 – Martin Bajčičák, ŠKP Štrbské Pleso (klasické lyžovanie)
2004 – Marek Tomčišák, Humenné (nohejbal)
2003 – vyhlasovanie sa nekonalo
2002 – Eva Svjanteková, Bardejov (silový trojboj)

Najúspešnejší športovec PSK za rok 2012
Dajnis Kristopans - hádzaná, Tatran Prešov

Jeden z najväčších hádzanárov sveta. A to doslova! Iba máloktorý hádzanár dosahuje jeho robustné parametre – 215 cm a 135 kg. Tieto telesné danosti navyše dokáže rodák z lotyšskej Ludze naplno využiť a na poste pravej spojky patrí tento stále iba 22-ročný ľavoruký hádzanár s ozaj trefnou prezývkou „Drobček“ medzi najlepších hráčov na svete. Za tri a pol roka pôsobenia v drese prešovského Tatrana navyše zaznamenal výrazný výkonnostný pokrok. Aktuálne patrí medzi kľúčové postavy úradujúceho slovenského šampióna, ale aj lotyšskej reprezentácie, ktorá zhodou okolností bojuje o postup na ME 2014 v Dánsku v rovnakej kvalifikačnej skupine ako Slovensko. Koncom marca, napriek viacerým ponukám z popredných európskych líg, predĺžil kontrakt s Tatranom Prešov až do roku 2015. Len pre zaujímavosť - v lete minulého roku prejavil záujem o tohto hráča posledný víťaz Ligy majstrov FC Barcelona a ponuka manažéra zastupujúceho tento svetový veľkoklub narástla až na sedemmiestne číslo. V ankete o najúspešnejšieho športovca PSK nadviazal na sériu úspechov hádzanárov Tatrana Prešov v tejto ankete, ktorej dominujú od roku 2009.

Najúspešnejší športovci PSK 2012 bez určenia poradia
Veronika Balážová – taekwondo, ŠK TKD GE-BAEK Prešov

Mimoriadne úspešná slovenská reprezentantka dlhodobo patriaca k najlepším športovcom v taekwondo nielen na Slovensku, ale aj na medzinárodnej scéne. V minulom roku si v slovinskom Maribore vybojovala titul vicemajsterky Európy v disciplíne súborné cvičenie senioriek (I. dan) a ako členka družstva výraznou mierou prispela aj k zisku striebornej medaily v disciplíne špeciálne techniky. Na Majstrovstvách Slovenska si vybojovala hneď štyri tituly slovenskej šampiónky a to v disciplínach športový boj do 52 kg, súborné cvičenia (I. dan), špeciálne techniky a prerážacie techniky.

Marek Biroš – silový trojboj, Klub silového trojboja a kulturistiky Matej Bardejov
Siloví trojbojári z Bardejova sú stálicami pri určovaní desiatky najúspešnejších športovcov kraja. V minulom roku sa o najprenikavejší úspech postaral slovenský reprezentant Marek Biroš, ktorý v hmotnostnej kategórii do 90 kilogramov získal pred domácim publikom na majstrovstvách sveta v Bardejove zlatú medailu a vybojoval titul majstra sveta v silovom trojboji. Zlato si pritom pripísal aj na majstrovstvách Európy, ktoré sa konali v slovinskom Blede. Jeho top výkony sú skutočne hodné obdivu – drep 325 kg, tlak na lavičke 225 kg, mŕtvy ťah 262,5 kg a trojboj 802,5 kg.

Peter Fabián - karate, Karate klub Goju-kai Prešov
Bol členom mimoriadne úspešnej výpravy, ktorá na 39. majstrovstvách Európy v azerbajdžanskom Baku získala v konkurencii 700 mladých karatistov až osem vzácnych kovov. O ten s bronzovým nádychom sa postaral iba 17-ročný Prešovčan v kata juniorov, čím si vynahradil smolné štvrté miesto z predchádzajúcich MS v Malajzii z roku 2011. Mladý karatista sa venuje tomuto športu iba päť rokov, ale takýto krátky čas mu stačil na to, aby sa prepracoval medzi najlepšie trio karatistov na starom kontinente vo svojej vekovej kategórii. Stal sa tiež majstrom Slovenska a víťazom Slovenského pohára a absolútnym víťazom Stredoeurópskej ligy v karate. Svoje úspechy podčiarkol 3. miestom v kata mužov na majstrovstvách Slovenska seniorov.

Dušan Gruľa – Alexandra Ksiažeková - spoločenský tanec, Tanečné centrum Fortuna Poprad
Vo veku 18 rokov má tento tanečný pár na svojom konte už symbolických 18 titulov majstrov Slovenska, čím sa zaradil historicky na 1. miesto medzi všetkými slovenskými reprezentantmi. V roku 2012 získali 6 titulov majstra Slovenska v štandardných, latinsko-amerických a desiatich tancoch a to stále v dvoch kategóriách - do 21 rokov a mládež. Dvojica je neporazeným majstrom Slovenska v desiatich tancoch v rokoch 2007-2012, keď nepretržite získala tento titul 7x za sebou. Na majstrovstvách sveta v desiatich tancoch obsadili v minulom roku 16. miesto, čo bol najlepší výsledok slovenských reprezentantov na šampionáte. Alexandra sa tiež môže hrdiť titulom Miss Dance 2012, pričom bodovala aj na súťaži Miss All nations, kde sa stala Miss talent.

Peter Hámor – horolezectvo, Poprad
Svetoznámy horolezec a alpinista v minulom roku opäť dokázal, že nepozná hranice, ktoré by nedokázal prekonať. V krátkom čase sa mu podarilo zdolať hneď dva z troch najvyšších vrcholov sveta. V máji v ťažkých podmienkach najprv sám dosiahol štít tretej najvyššej hory sveta - Kančendžongi (8 586 m). V prvý augustový deň potom pokoril bez použitia kyslíka aj druhý najvyšší vrch sveta – majestátnu K2 (8 611 m), ktorá mu odolala v roku 2007, kedy sa musel kvôli poveternostným podmienkam vrátiť z výšky 8 000 m. Slovenský rekordér v počte zdolaných osemtisícoviek tak zaokrúhlil počet svojich výstupov na ne už na desať. Na konte mu tak z himalájskych velikánov chýbajú iba štyri kúsky – Lhoce, Dhaulágirí, Manaslu a Šiša Pangma.

Eva Jurková - stolný tenis, STMK Stropkov

Obrovský talent slovenského i európskeho stolného tenisu, je slovenskou dorasteneckou jednotkou. Hoci má len 17 rokov ako líderka tímu STMK Stropkov prispela k 4. miestu klubu v slovenskej extralige, aj keď práve jej neúčasť vo Final Four zrejme stála druhý najlepší tím základnej časti ešte lepšie umiestnenie. V tejto sezóne v domácej súťaži prehrala z 26 zápasov zatiaľ iba dvakrát, pred domácimi divákmi nestratila v deviatich zápasoch ani set. V septembri si zverenkyňa trénera Andreja Dzelinského, ktorá napriek tomu, že počuje iba na 20 % súťaží s úplne zdravými hráčkami, odkrútila premiéru v seniorskej reprezentácii. Pred domácim publikom v Stropkove získala jediný slovenský bod v kvalifikačnom stretnutí o postup na ME proti Portugalsku. Rovnako zvíťazila aj v druhom kvalifikačnom vystúpení proti Bulharsku v Senci.

Alexander Radčenko - hádzaná, Tatran Prešov
Odchovanec ruského klubu SKIF Krasnodar je, dá sa povedať, stálicou pri vyhlasovaní ankety najúspešnejších športovcov PSK, ktorú dokonca v rokoch 2009 a 2010 vyhral. Niet sa ale čo čudovať. Kreatívna spojka s obrovským citom pre prihrávku, ktorá má od roku 2001 české občianstvo a našich susedov reprezentovala na dvoch európskych a jednom svetovom šampionáte, odvádza v Tatrane Prešov už roky výborné služby a aj zásluhou tvorcu hry svetových kvalít sa prešovský klub tešil v minulom roku z úspechov v slovenskej extralige, v Slovenskom pohári, v SEHA League i postupu do štvrťfinále Pohára EHF.

Radoslav Száraz – volejbal, VK Legend Watches Slávia Svidník
Odchovanec nitrianskeho volejbalu bol výraznou posilou svidníckeho klubu, do ktorého prišiel pred sezónou 2011/12. Svojimi výkonmi na blokárskom poste sa postupne prepracoval až do reprezentačného výberu Slovenska a od prvého turnaja Európskej ligy v Grécku sa objavoval v zostave trénera Štefana Chrtianského, v ktorej sa pričinil o piatu účasť Slovákov vo Final Four Európskej ligy. Zahral si aj na finálovom turnaji v Turecku, z ktorého sa ale vrátili Slováci ako obhajcovia víťazstva napokon bez medaile.

Richard Varga – kolky, TJ Slavoj Veľký Šariš
Mladý kolkár v minulom roku bodoval najmä na majstrovstvách sveta v kolkoch juniorov do 23 rokov v nemeckom meste Bautzen, kde si v súťaži jednotlivcov vybojoval bronzovú medailu. Svojimi výkonmi dopomohol aj slovenskej juniorskej reprezentácii k celkovému 4. miestu v súťaži družstiev. Bronz pridal aj na majstrovstvách Slovenska v kategórii juniorov.

Najúspešnejšie kolektívy dospelých PSK za rok 2012

1. miesto
Tatran Prešov – hádzaná

Hádzanári Tatrana Prešov aj v minulom roku potvrdili dvoje dominantné postavenie na Slovensku, ale i príslušnosť k širšej hádzanárskej špičke Európy. Doma si s prehľadom vybojovali už svoj ôsmy majstrovský titul, z toho šiesty v rade. Piatykrát vo finále play off o majstra SR neprehrali ani zápas a triumfovali aj v Slovenskom pohári – celkovo deväťkrát v novodobej ére Tatrana Prešov od roku 2001. Uspeli aj v pohárovej Európe, kde sa premiérovo prebojovali až do štvrťfinále minuloročnej edície Pohára EHF, v ktorom tesne neprešli až cez bundesligový Magdeburg. V druhej najvýznamnejšej európskej súťaži účinkujú aj v tejto sezóne, kde sa po neúspechu v kvalifikácii Ligy majstrov prebojovali do skupinovej fázy súťaže. Zverenci trénerskej dvojice Djorde Rašič – Ivan Pompoš majú za sebou tiež účinkovanie v premiérovom ročníku SEHA League, v ktorom obsadili výborné 2. miesto v základnej skupine. V play-off potom ale zaznamenali dve tesné prehry a skončili bez medailí. Aj v tomto roku bojujú na štyroch frontoch – v extralige, Slovenskom pohári, SEHA League a Pohári EHF.

2. miesto
VK Chemes Humenné - volejbal

Volejbalisti Humenného získali v minulom roku pod vedením trénera Rostislava Chudíka tretí titul majstra Slovenska. Vo svojom piatom finále v rade zdolali Volley Team UNICEF Bratislava 4:1 na zápasy a po rokoch 2008 a 2010 opäť zdvihli nad hlavu majstrovskú trofej. Okrem toho sa Chemesákom podarilo prekvapujúco prebojovať aj do Final Four Stredoeurópskej ligy (MEVZA), keď vo štvrťfinále vyradili suveréna základnej časti rakúsky Aich/Dob a mesto Humenné tak malo česť hostiť štyri najlepšie tímy súťaže. V dvoch tesných zápasoch síce neuspeli najskôr proti neskoršiemu víťazovi Hypo Tirol Innsbruck a podobne v boji o bronz podľahli v tajbrejku aj chorvátskej Kaštele. Napriek tomu je 4. miesto ich najlepším umiestnením v histórii tejto súťaže, v ktorej o vylepšenie tohto úspechu tuho bojujú aj v tomto ročníku. Humenčania sa predstavili aj v pohárovej Európe, kde ich účinkovanie skončilo v šestnásťfinále Pohára CEV a následne sa im nepodarilo prebojovať ani cez šestnásťfinále Vyzývacieho pohára (Challenge Cup).

3. miesto
VK Legend Watches Slávia Svidník - volejbal

Medzi tri ocenené kolektívy sa dostali napokon hneď dva volejbalové tímy. Okrem majstrovského Chemesu Humenné aj volejbalisti Slávie Svidník. Zverenci Jaroslava Vlka v minulom roku nadviazali na svoje výborné výkony a zisk historického bronzu v najvyššej súťaži v sezóne 2010/11. Hoci tentoraz po zopakovaní víťazstva v základnej časti extraligy a 3. mieste po nadstavbe napokon neuspeli v semifinále a boji o bronz proti dvom bratislavským protivníkom - VKP a Volley Team-u UNICEF a napokon obsadili 4. priečku. Prebojovali sa ale do finále Slovenského pohára, v ktorom až po tuhom boji takisto podľahli Volley Team-u Bratislava. V závere roka sa tretí raz v rade tešili z víťazstva v základnej časti extraligy.

Najúspešnejšie kolektívy mládeže PSK za rok 2012

1. miesto
Dorastenci a žiaci Tatran Prešov - hádzaná

Kolektívnemu športu v kraji dominovala minulý rok hádzaná. A tej na Slovensku zase hráči Tatrana Prešov. Presadiť sa na najvyššie stupienky totiž dokázali nielen seniori, ale aj mládežnícke kolektívy klubu. Tie do vitríny najlepšieho slovenského tímu súčasnosti vybojovali hneď tri majstrovské poháre. Starší dorastenci pod vedením Ivana Pompoša a Stanislava Kolpáka ako aj ich mladší kolegovia pod vedením Mareka Gernáta obhájili majstrovské tituly z predchádzajúceho ročníka. Rovnako sa to podarilo aj starším žiakom vedeným Eduardom Schwarzbacherom. Mladší žiaci skončili na finálovom turnaji na bronzovej pozícii.

2. miesto
Juniori VK Slávia Svidník - volejbal

Mládežníci VK Slávia Svidník si vybojovali titul majstrov Slovenska vo volejbale juniorov. Svidnícki juniori naplno využili domáce prostredie a na finálovom turnaji vo svojej domovskej hale neprehrali ani zápas. Postupne zdolali súperov z Púchova a Humenného a svoju spanilú jazdu zakončili presvedčivým triumfom 3:0 nad Trenčínom. V pätici individuálne ocenených hráčov mali hneď trojicu – Juraj Jurko (najlepší nahrávač), Tomáš Červenák (najlepší smečiar) a Marián Vitko (najlepšie libero).

3. miesto
MK Flowers Prešov – mažoretkový šport

Medzi trojicu najlepších kolektívov mládeže sa zástupkyne tohto menej tradičného, ale o to krajšieho a pôvabného športu dostali za svoje celoročné úspechy. „Flowersky“ zbierali vavríny na majstrovstvách Európy, odkiaľ si priniesli jeden titul majstra Európy, štyri tituly vicemajster Európy a v dvoch kategóriách sa stali druhým európskym vicemajstrom. Uspeli aj na majstrovstvách Slovenska, kde vybojovali štyri tituly majstrov, šesť vicemajstrovských ocenení a jeden post druhého vicemajstra Slovenska. Viacero prvých miest vybojovali aj na medzinárodnej súťaži Ostravská hůlka, Grand Prix Balaton a vyhrali aj medzinárodný súťažný festival na Ukrajine. Okrem týchto úspechov reprezentovali kraj aj na festivaloch vo Francúzsku a Poľsku.

Zvláštne ocenenia

Cena predsedu PSK Petra Chudíka
Vincent Lafko, in memoriam – hádzaná

Rodák z Hranovnice vyrastal hádzanársky v Levoči, jeho život sa na dlhé roky spojil s Prešovom. S Tatranom získal ako aktívny hráč majstrovský titul, ako šikovná spojka reprezentoval Československo na olympijských hrách 1972 v Mníchove, kde vybojoval so spoluhráčmi strieborné medaily. Neskôr sa stal úspešným trénerom. V roku 1993 vybojoval na lavičke spoločne s Martinom Gregorom pre Tatran historicky posledný federálny titul. Následne viedol slovenskú mužskú reprezentáciu. Dlhé roky pracoval vo vedúcich funkciách trénerskej komisie Slovenského zväzu hádzanej. Bol priekopníkom plážovej hádzanej na Slovensku, v roku 1995 stál pri zrode najstaršieho turnaja v tomto športe v strednej Európe, ktorý sa v Prešove hrá dodnes. Vincent Lafko bol dlhoročným pedagógom na Fakulte športu Prešovskej univerzity, založil Olympijský klub regiónu Prešov. Na jar sa stal členom Siene slávy slovenskej hádzanej. Zomrel náhle 15. decembra vo veku 67 rokov.
Česť jeho pamiatke!

Cena pre zdravotne postihnutého športovca
Peter Kaščák – lukostreľba, MŠK Kežmarok

Najlepší Slovák v terčovej lukostreľbe za rok 2012. Na paralympijských hrách v Londýne obsadil 7. miesto v kladkovom luku, keď vtedy 4. muža svetového lukostreleckého rankingu pripravila o medailový boj štvrťfinálová prehra s Turkom Hancim. Po paralympijskej premiére potvrdil svoje dominantné postavenie v lukostreľbe aj medzi zdravými športovcami, keď sa stal dvojnásobným majstrom Slovenska – medzi jednotlivcami aj v súťaži družstiev. Už predtým bol v Liptovskom Mikuláši dekorovaný za víťaza Slovenského pohára v terčovej lukostreľbe.

Najúspešnejší študenti stredných škôl v pôsobnosti PSK za rok 2012
Erika Tartaľová – kickbox, Stredná odborná škola, Košická 20, Prešov

Študentka 3. ročníka sa popri svojom štúdiu v „krehkom“ odbore kozmetik venuje aj poriadne tvrdému športu – kickboxu. Ako členka Kickbox Clubu Panter Prešov, bojujúca v kategórii do 65 kg, získala titul svetovej šampiónky na WAKO majstrovstvách sveta kadetov a juniorov v Bratislave v kategórii kicklight. V náročnej konkurencii 2100 pretekárov z 54 krajín pridala k zlatu navyše aj bronz v light contacte juniorov. V kategórii lightcontact navyše získala bronzovú medailu. Na Majstrovstvách Slovenska žien v Bardejove si vybojovala hneď tri prvenstvá, keď triumfovala v kategóriách – kicklight, lightcontact a fullcontact.

Jozef Čikovský – sánkovanie, Stredná odborná škola technická, Poprad
Je študentom 4. ročníka študijného odboru mechanik počítačových sietí. Svoje úspechy zbiera už od roku 2004, kedy sa začal aktívne venovať sánkovaniu. V januári minulého roka sa zúčastnil mládežníckej Olympiády v Innsbrucku, kde v silnej konkurencii z celého sveta obsadil 5. miesto. Následne si toto umiestnenie zopakoval aj na európskom šampionáte juniorov. Na majstrovstvách sveta v Nemecku obsadil 6. a 11. miesto. Ako aktívny športovec je svojou sebadisciplínou, zodpovednosťou a odhodlaním príkladom pre ostatných študentov.

Najúspešnejší školský športový kolektív v pôsobnosti PSK za rok 2012
Gymnázium arm. gen. L. Svobodu Humenné – volejbal chlapci

Aj humenskí študenti dokazujú, že toto mesto je aktuálne baštou slovenského volejbalu. Tomu sa na Gymnáziu arm. gen. L. Svobodu venujú systematicky už od samotného vzniku školy v roku 1946, pričom v minulom roku sa družstvo chlapcov z Komenského ulice tešilo z titulu majstra Slovenska vo volejbale stredných škôl za školský rok 2011/12. Víťazstvo tímu je výsledkom systematickej práce učiteľov telesnej výchovy a spolupráce s volejbalovým oddielom VK Chemes Humenné. Už v minulosti sa pritom podarilo tímu tejto školy vybojovať na majstrovstvách Slovenskej republiky žiakov stredných škôl strieborné i bronzové medaily.
 
 

Vyberte región

mark